VVAZ
Intermedis

Klik hier voor
onze diensten

Intermedis A & A

Tijdelijke lijfrente verdwijnt wellicht

Geplaatst op: 17-08-2021, 12:54:37

In 2023 komt er een aanpassing van de wet om de invoering van een nieuw pensioenstelsel mogelijk te maken. Volgens de huidige plannen komt er in de wet een verbod op tijdelijke pensioenuitkeringen.

Volgens het Verbond van verzekeraars gaat het hier om tijdelijke lijfrentes met een looptijd van minder dan 20 jaar. Deze worden door banken en verzekeraars aangeboden.

Alle pensioenuitkeringen moeten vanaf 2023 levenslang worden, staat in de toelichting op het wetsontwerp. Lijfrentes dus ook. Maar de plannen gaan voorbij aan de belangrijkste reden om een tijdelijke lijfrente af te sluiten, namelijk meer financiële ruimte in de eerste jaren van je pensioen. Van alle lijfrenten die in 2020 bij Nationale Nederlanden zijn afgesloten had 79% een duur tussen vijf en tien jaar. Slechts 4,4% heeft een duur van twintig jaar of langer (wat voor een bancaire lijfrente wordt gezien als levenslang). Gezien het marktaandeel van Nationale Nederlanden op lijfrentegebied mogen we ervan uitgaan dat dit een representatief beeld geeft van de markt.

In 2008 is banksparen ingevoerd. Dat maakte een einde aan het monopolie van dure verzekeraars op lijfrentes uit de derde pijler (eigen pensioenopbouw door lijfrente).

Als de plannen doorgaan krijgen  de verzekeraars weer het monopolie op lijfrentes. Banken kunnen namelijk geen levenslange lijfrentes uitkeren. Daar moet je een verzekeraar voor zijn.

Dus laten we hopen dat het kabinet terugkomt op het onzalige voornemen om de mogelijkheid van een tijdelijke lijfrente af te schaffen. Het staat haaks op de maatschappelijke behoefte en het lijkt voort te komen uit de starre visie dat lijfrente en pensioen hetzelfde moeten zijn. Dat is niet zo en is ook nooit zo geweest. Laten we dat zo houden.

Bron: VVAZ Intermedis 

Vorige pagina